top of page

Ендопротезиране на колянна става

Ендопротезиране на колянна става.

Въпроси на пациентите

Когато диагнозата „напреднала гонартроза“ е потвърдена и пациентът обмисля смяна на увредената става да бъде сменена с изкуствена, за него възникват много въпроси.

В един примерен разговор ще отговоря на най-важните, които се отнасят за всички.

Всеки конкретен случай налага допълнителни разяснения, съобразно своите особености.

И така:

Кога трябва да се направи операцията?

- Често първите признаци на артрозата на коляното предшестват операцията за смяна на ставата с десетилетия. През годините се засилва болката при натоварване, проявява се ограничение в обема на движенията, деформация на ставата и изкривяване на оста на крака. Понякога има болка и в покой.

Операция се предприема при болка, която не може да бъде спряна с медикаменти и физиотерапия и/или изкривяване на крака и ограничена подвижност на коляното, които пречат на ежедневните дейности.

Кой сезон е най-подходящ?

- За пациенти над 80 г. и със съпътстващи сърдечни и съдови заболявания е по-добре да не се оперират през горещите месеци.

Каква става да избера?

- Съществуват различни варианти по отношение на начина на закрепване, стабилността и характеристиката на материалите на протезите. В света най-често се поставят стави с циментна фиксация, като в последните 15 години намалява процентът на безциментните протези.

У нас безциментните стави не са разпространени.

Подходящ модел и тип на протезата се избира от лекаря, съобразно индивидуалните характеристики на пациента.

Колко време ще може да се ползва протезата?

- Протезата се износва пропорционално на натоварването, което се определя от активността и теглото на пациента. Износването зависи в значителна степен и от правилното поставяне на компонентите на ендопротезата. Ускорено отделяне на частици от износването може да доведе до разхлабване на връзката на протезата с костта (асептично разхлабване).

При инфекция на сменената става настъпва бързо разхлабване на компонентите и се налага реоперация.

По данни на Австралийския регистър по ендопротезиране за 2018 г. за протезите, които използвам най-често, 15 годишната преживяемост е 93.3%.

Колко време е болничният престой?

- Обичайно 6 дни.

С каква анестезия се работи?

- Спинална (от кръста надолу).

Кога ще мога да ходя?

- В деня след операцията с помощта на кинезитерапевт се изправяте и се научавате да ползвате проходилка и/или патерици. На 2-3ти ден повечето пациенти се справят самостоятелно с ходене до тоалетната и до кафе-машината. На 4-5ти ден се тренира движение по стълби, обикновено 1 етаж.

Кога ще мога да карам кола?

- Един месец след операцията.

Какъв е режимът след изписване от болницата?

- Приемат се хапчета за профилактика на емболия в продължение на 30 дни. 30-40 дни се ходи с две патерици и пълно натоварване на оперирания крак. През това време работата с кинезитерапевт ускорява възстановяването. След това се провежда контролен преглед с рентгенова снимка и се разрешава свободно ходене. Пълно натоварване се разрешава след укрепване на мускулите и добро раздвижване, обичайно след 3-5 мес. Около 18 месеца следоперативно се наблюдава постоянно подобрение.

Налага ли се последващ контрол?

- Добре е на 2-3 години да се провежда контролен преглед.

Какво, в същност може да се прави след смяна на една или две тазобедрени стави?

- Нивото на физическа активност след смяна на ставите ,независимо едната или и двете зависи много от състоянието и двигателната култура на конкретния човек.

Не се препоръчва тежка физическа работа.
Comments


bottom of page